VRSTE GRIJANJA

Vrsta grijanja nekretnine bitna je karakteristika. Uvijek ćemo gledati da nam u našem životnom prostoru zimi bude što ugodnije, a da je istovremeno i najisplativije. Tek nakon toga bira se i što nam je najpraktičnije i što će odgovarati tipu nekretnine za koje biramo vrstu grijanja.
Također, da bi grijanje prostora bilo što isplativije i energetski efikasnije, moramo obratiti posebnu pozornost na toplinsku izolaciju prostora. Točnije, trebamo obratiti pozornost na kvalitetu stolarije, krova i fasade kako bi prostor u što većoj mjeri zadržavao toplinu.
Postavlja se onda i pitanje - Koja vrsta grijanja postoje?

GRIJANJE NA DRVA
Definitivno najstariji i dugo vremena i najzastupljeniji izvor toplinske energije mnogih kućanstava. Za grijanje na drva potrebna vam je peć na drva, dimnjak koji se mora redovito održavati, te dovoljno protoka svježeg zraka. Također, postoji opcija centralnog grijanja na drva.

GRIJANJE NA STRUJU 
Izuzetno čest način grijanja, posebno na lokacijama gdje nije dostupan plin ili gradski toplinski sustav centralnog grijanja. Jednostavno je za korištenje, no može biti jako skupo, što ovisi o sustavu grijanja. Bitno je prije odluke za ovu vrstu grijanja razmisliti o veličini prostora kojeg želimo zagrijati, kao i o lokacijama za postavljanje uređaja.

SOLARNI SUSTAV
Solarni sustav grijanja je ekološki najprihvatljiviji način grijanja, no ujedno zahtjeva i vrlo visoku početnu investiciju. Gledajući dugoročno, itekako se isplati. Solarni sustav grijanja idealan je za obiteljsku kuću.

PODNO GRIJANJE
Cjenovno je prihvatljivija opcija od drugih opcija centralnih grijanja, te je prilično komforan način grijanja i ne suši zrak, a raspodjela topline je jednolika. Implementacija podnog grijanja moguća je kako u kući, tako i u stanu, ali i na vanjskim površinama (npr. balkon ili terasa).

GRIJANJE NA PLIN I ULJE
Centralno grijanje na plin najviše se koristi u zgradama i kućama koje imaju mogućnost spajanja na plinovod, prvenstveno zbog jednostavnosti i manjeg troška nego što bi to bio slučaj sa grijanjem na struju. Isto vrijedi i sa grijanjem na lož ulje.

Odabir sustava grijanja nije lak zadatak. Prije svega trebate zaključiti koji bi vama najviše odgovarao, a sve ovisi o gore navedenim faktorima. Već samo birate li vrstu grijanja za kuću ili stan moglo bi pojednostaviti odabir. 
Najbitnije od svega je da odabira ima, a sve ostalo su slatke muke.